På svenska

Kort om oss på svenska

Helsingfors universitets studentkårs historias vänner r.f. (HYYHY) grundades på studentkårens årsdag 26.11.2014. Föreninges syfte är att värna om studentkårens historia och befrämja intresse för och kunskap om den.

HYYHY söker att förverkliga sitt syfte genom att arrangera seminarier, excursioner och kampanjer. Vi utger en allvarligt vetenskaplig men med glimten i ögat skriven årsbok, Lyyra. Första årsboken innehöll artiklar kring studenternas och vetenskapssamfundets historia, till exempel om studentmössans – som 2015 fyllde 150 år – uppkomst, nationernas internationella relationer på 1900-talet och studenternas sångtradition.

På excursionsfronten har föreningen utmärkt sig i att ordna besök till såväl kända som mindre bekanta studenthistoriska skådeplatser. Bland annat har vi besökt Polyteknologmuseet, Helsingfors universitets museum, nationshusen i Helsingfors samt Sandudds gravgårds forna student- och universitetspåverkares minnesmärken. Kampanjer som vi har organiserat och varit delaktiga innefattar tex. sammanställningen av halarmärken till universitetsmuseets utställning, samlingen av studentsånger och deras uppkomst till Finska Litteratursällskapets kataloger.

Välkommen med i vår verksamhet! Medlemsavgiften för år 2018 är sju euro. Du kan ansöka om medlemskap via https://hyyhy.fi/jaseneksi/.