Marraskuussa 2018 tuli kuluneeksi 50 vuotta Vanhan ylioppilastalon valtauksesta. Seminaarin teemoja olivat yliopiston hallinnon demokratisoiminen, vuoden 1968 kulttuuriperintö, vasemmiston radikalisoituminen sekä uusien sosiaalisten ja poliittisten liikkeiden, kuten vihreän liikkeen, nousu.
Seminaarin pääpuhujina olivat professori Kristin Ross New Yorkin yliopistosta, apulaisprofessori Jens Jungblut Oslon yliopistosta sekä professori Holger Nehring Stirlingin yliopistosta. Puhujaesittelyt löytyvät alta.
Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Tapahtuma Facebookissa.
Ohjelma
13:00 Opening of the seminar
Professor Laura Kolbe, University of Helsinki
13:10 The ’68 Years and the Wind from the West
Professor Kristin Ross, New York University
Comments by Adjunct Professor Jukka Kortti, University of Helsinki
14:00 The heritage of 1968 in higher education in Europe
Associate Professor Jens Jungblut, University of Oslo
Comments by Adjunct Professor Pieter Dhondt, University of Eastern Finland
15:00 Coffee break
15:30 New social movements after 1968 – symptoms of a post-materialist society?
Professor Holger Nehring, University of Stirling
Comments by PhD Sari Aalto, University of Helsinki
16:30 What next? The drive to the hard left in Finland
Professor Kimmo Rentola, University of Helsinki
Comments by doctoral student Liisa Lalu, University of Turku
17:30 Discussion
Puhujaesittelyt
Kirjoittanut Sari Aalto sta
Kristin Ross on vertailevan kirjallisuustieteen professori New Yorkin yliopistossa. Hän on kirjoittanut teokset May ’68 and its Afterlives (2002), Communal Luxury. The Political Imaginary of the Paris Commune (2015) sekä Fast Cars, Clean Bodies. Decolonization and the Reordering of French Culture (1995). Professori Ross käsittelee tutkimuksissaan 1800- ja 1900-lukujen kulttuuria, kirjallisuutta, politiikkaa ja ideologioita keskittyen erityisesti Ranskaan.
Jens Jungblut työskentelee julkishallinnon apulaisprofessorina Oslon yliopistossa. Hän on aiemmin ollut postdoc-tutkijana Stanfordin ja Kasselin yliopistoissa. Hän on tutkimustyössään kiinnostunut erityisesti puoluepolitiikasta, poliittisesta päätöksenteosta ja julkishallinnosta korkeakoulu- ja tutkimuspolitiikan alalla. Lisäksi hänen tutkimuskohteitaan ovat korkeakoulutuksen organisaatiomuutokset, korkeakoulutus Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa sekä ylioppilaskuntien rooli korkeakoulupolitiikassa.
Holger Nehring on Euroopan lähihistorian professori Stirlingin yliopistossa. Hän on aiemmin toiminut useissa tehtävissä Sheffieldin yliopistossa. Nehring on erikoistunut vuoden 1945 jälkeiseen aikaan Länsi-Euroopassa. Hänen erityisiä kiinnostuksenkohteitaan ovat sosiaalisten liikkeiden, protestien ja poliittisen aktivismin historia Britanniassa ja Länsi-Saksassa sekä väkivallan ja rauhan historia, kylmän sodan sosiaalihistoria ja ympäristöhistoria.
Kimmo Rentola on poliittisen historian professori Helsingin yliopistosta; aiemmin hän hoiti samaa tehtävää Turussa. Hänen on julkaissut useita kirjoja ja artikkeleita Suomen ja Neuvostoliiton välisistä suhteista toisessa maailmansodassa ja kylmän sodan aikana, tiedustelun ja turvallisuusorganisaatioiden historiasta sekä eurooppalaisesta kommunismista.
—
Seminaaria tukivat taloudellisesti valtiotieteellinen tiedekunta ja HYY.