Voiko näin jatkua -seminaari 2016

Voiko näin jatkua -seminaari järjestettiin 23.11.2016 klo 16-19 yliopiston päärakennuksen uuden puolen salissa 6 (Fabianinkatu 33, 3.krs). Ennen varsinaista seminaariosuutta järjestettiin klo 15 lyhyt katsaus ylioppilastoimintaan aikoina ennen suomalaisia yliopistoja sekä opastettu kierros yliopistomuseolla (sama kerros). Seminaarin jälkeen oli illallinen ravintola Manalassa Ostrobotnialla (Museokatu 10).

Ohjelma

Yliopistomuseo

15.00-15.15: Antti Kähkönen: Ylioppilaskuntien nousu ja tuho

Monialaylioppilas Antti Kähkösen alustuksessa pöyhitään opiskelijatoiminnan juuria lähes 1000 vuoden takaa HYYHY:n viime vuoden Oliko ennen kunnollista -seminaarin hengessä. Kansainvälisesti ylioppilaskuntien ja osakuntien vaikuttavuuden huippu ei sijoitu kultaisille 1960- tai 70-luvuille, vaan yliopistojen perustamisen aikaan 1100-1400-luvuille  Varhaiset yliopistot olivat alun perin ylioppilaskuntien tai osakuntien ylläpitämiä. Keskiajan opiskelijajärjestöt pitivät niin jäsenilleen kuin professoreille kovaa kuria, kiristivät yliopistokaupunkejaan uhkaamalla muuttaa yliopiston toiselle paikkakunnalle ja nauttivat keisarin ja paavin myöntämistä erioikeuksista.

15.15-15.45: Opastettu kierros yliopistomuseossa: Opiskelun ohessa – karsseria ja opiskelijabokseja

Helsingin yliopistomuseon päänäyttely Ajattelun voimaa kertoo Suomen vanhimman yliopiston kiehtovan tarinan. Kierroksella keskitytään opiskelun puitteisiin. Miten opiskelijat ovat tulleet toimeen ja asuneet eri aikoina? Miten opiskelijoita on valvottu ja miten opiskelijat ovat kapinoineet?

Sali 6

16.00-16.30: Avauspuheenvuorot
HYYn hallituksen puheenjohtaja Susanna Jokimies
Lyyran päätoimittaja Ville Eerola
HYYHY:n puheenjohtaja Ahto Harmo

16.30-17.00: VTM, HuK Ville Eerola: HY:n osakuntien ystävyyssopimukset Viroon itsenäisen Suomen aikana

VTM, Huk Ville Eerola on poliittisen historian maisteri ja viittä vaille valmis maisteri yleisestä kirjallisuustieteestä. Opiskelija- ja yliopistohistoriaa Eerola on tutkinut muun muassa poliittisen historian oppiaineen muutosta 1970-luvulla tarkastelevassa gradussaan. Erityisesti osakuntien historia on lähellä Eerolan sydäntä. Esityksessään Eerola esittelee osakuntien ystävyyssopimusten polveilevaa ja värikästä historiaa viimeisen vuosisadan ajalta.

17.00-17.30: Voiko näin jatkua -yleisöpaneeli, kuraattoreina Antti Kähkönen ja Ahto Harmo

Pitkän linjan järjestö- ja ylioppilaskuntatoimijat niin HYYstä kuin muualtakin Antti Kähkönen ja Ahto Harmo haastavat itsensä ja yleisönsä paneelissa eri aiheista liittyen HYYn ja opiskelijoiden historiaan 1990-luvvulta nykypäivään. Toiveita aiheista, ideiota ja haasteita voi lähettää osoitteeseen pj@hyyhy.fi.

17.45-18.15: FM Esa Tiusanen: Mitä tapahtui #koulutuslupaukselle?

Esa Tiusanen on viestintäasiantuntija ja analyytikko tiede- ja asiantuntijaviestintään erikoistuneella Kaskas Medialla. Vuosi sitten HY:hallinnolle palautettu lisäaika-anomus sai hänet muistamaan, että HYYn ja järjestöjen koulutuspoliittisten vapaaehtoistehtävien lisäksi oli tarkoitus myös opiskella. Hän valmistui 2015 joulukuussa filosofian maisteriksi pääaineenaan yleinen historia.

18.15-19.00: tohtorikoulutettava Johanna Järvelä: Solidaarisuuden perintö – opiskelijaliike, politiikka ja kehitysyhteistyö

Johanna Järvelä on jatko-opiskelija Poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten (PYAM) tohtorikoulussa ja hän valmistelee väitöskirjaansa vastuullisuuden ja kestävyyden politiikoista kaivosalan maakiistoissa Suomessa ja Chilessä. Vuonna 2008 hän valmistui maisteriksi kehitysmaatutkimuksesta ja teki gradunsa HYYn historiasta. Maisteriopintojensa aikana hän oli aktiivisesti mukana ylioppilaskunnan kehy-valiokunnassa (2003-2006) sekä SYLin kehitysyhteistyöneuvottelukunnassa (2005-2007). Oma kokemus ylioppilaskunnasta toi idean graduun sekä halun ymmärtää mitä kaikkea opiskelijaliikkeen kehitysyhteistyön piirissä oli aiempina vuosikymmeninä tehty ja mitä kaikkea siitä voisi oppia ja tuoda nykyiseen toimintaan.

Manala, Ostrobotnia
19.30: Illallinen

Seminaarissa julkaistiin myös tämän vuoden 21017 Lyyra, jonka jokainen jäsenmaksunsa maksanut jäsen sai tuoreena mukaansa!

Facebook-tapahtuma

HYYHY:n yhteiskumppani Helsingin yliopistomuseo vastasi opastetun kierroksen toteuttamisesta.